Productinformatie en Werkwijze
We doen ons best zo veel mogelijk te werken in samenhang met de natuur en proberen zo veel mogelijk lokaal te werken.
-
Koeien
Onze koeien zijn van het ras Hereford. Dit is een Engels vleesveeras, dat bekend staat om het rustige karakter. Onze koeien krijgen van nature geen hoorns en wegen als ze volgroeid zijn ongeveer 600 kg.
Het vlees van Hereford koeien is licht gemarmerd, dat betekent met kleine vetadertjes er doorheen. Die vetadertjes smelten bij het bakken en houden het vlees mals en smakelijk.
In de zomer staan de koeien in de wei, daar staat niet alleen gras, maar ook klavers en kruiden zoals cichorei en weegbree. Het gras dat over is wordt gedroogd en wordt in de winter, als de koeien op stal staan, gevoerd.
De koeien krijgen bij ons geen andere producten, alleen gras en hooi. -
Geiten
We houden al heel lang geiten. Vroeger, toen we nog in de Achterhoek woonden, hadden we witte melkgeiten, van de melk maakten we kaas. Melken en kaas maken is veel werk, daarom hebben we nu boergeiten, dit is een vleesras, je hoeft ze niet te melken.
Boergeiten komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, daar komt de naam van de geiten dan ook vandaan. -
Bijen
Op het erf staan tussen 3 en 6 kasten met bijenvolken. De honingbijen verblijven het hele jaar in de kast. In de winter houden ze zichzelf warm. In de zomer zorgen ze voor de bestuiving van vruchtbomen en andere vruchtdragende planten.
-
Overige dieren op het erf
Sommige dieren op het erf zijn zelf naar ons toe gekomen. Er worden al jaren steenuiltjes uitgebroed in de kast die in een houtwal hangt. In 2024 zijn er voor het eerst kerkuilen uit het ei gekomen in de kast die in een schuur hangt.
We zijn blij met deze uilen, omdat ze naast een mooi uiterlijk ook erg nuttig zijn in het vangen van muizen op het erf. Hierin worden ze geholpen door 'chief mouser' en waakkat Siem.
Hereford Runderen
Geiten op stal
Kippen
Bijenkasten
Nieuwsgierige lammetjes
-
Kringlooplandbouw
We maken zo veel mogelijk zelf, en anders proberen we de producten uit de buurt te halen. Enkele voorbeelden;
We verbouwen graan, omdat dit goed is voor de grond, we kunnen de graankorrels verkopen voor productie van brood of diervoeders, maar voor onszelf is het ook belangrijk dat we er een ruime voorraad stro aan overhouden. Dit stro gebruiken we in onze potstal, zodat de koeien in de winter lekker en droog kunnen liggen.
Een ander voorbeeld is ons snoeiafval. Op het erf staan veel bomen en struiken. Deze snoeien we, de takken versnipperen we en samen met alle maaisel en gras dat de dieren niet eten levert dit ieder jaar een forse berg op. Deze wordt wordt vercomposteerd, en na een ruim jaar weer in de tuin en op het land gebruikt als voeding voor de bodem.
Verdere mest voor de bodem halen we van boeren uit de buurt. Ook leveren we mais aan een boer in de buurt. Dit kan een koeienboer zijn, maar de laatste jaren wordt de mais gedorst tot korrels, en gaat het naar een pluimveehouder, die het aan zijn biologische kippen voert. -
Biologisch en Lokaal
In de zomer grazen de koeien in de weide en in de winter krijgen ze hooi op stal. Het voer is biologisch en komt van ons eigen land.
Het stro in de potstal, waar de koeien in de winter op liggen, komt van ons eigen graan. Het akkerbouw deel van ons bedrijf en ook de koeien zijn biologisch gecertificeerd. -
Rundvleespakketten
Een lokale slager slacht de koeien en verpakt het vlees in 2-persoons porties. De pakketten wegen 5 of 10kg en worden ingevroren aangeleverd.
De premium pakketten komen van jonge koeien of ossen, meestal ongeveer 3 jaar oud. De samenstelling die je kunt verwachten bestaat uit: haas-, hollandse- en kogelbiefstuk, runder-, sucade-, en riblap, entrecote, rollade, rosbief, gehakt, klapstuk, schenkel, verse fijne worst, poulet.
De verdeling hangt af van de koe en de manier van snijden van de slager. De hele koe wordt verdeeld over de vleespakketten, dat proberen we zo eerlijk mogelijk te doen. Het kan zijn dat niet alle bovengenoemde producten in je pakket zitten. Ga uit van een verdeling van ongeveer:- De helft gehakt en worst
- Een kwart biefstukproducten
- Een kwart zijn stoofvleesproducten
Bij een 10 kg pakket een rollade van ongeveer 700 gram.
Van oudere koeien worden easy pakketten gemaakt, met producten die snel en makkelijk te bereiden zijn. Het zijn pakketten van 5 kg. Een pakket bestaat uit ongeveer 1,8 kg gehakt en ongeveer 800 gram van zowel verse worst, rookworst, hamburgers als rundervinken.
Van de levers van de koeien maakt de slager leverworst. Als we een koe laten slachten is ook dat verkrijgbaar. -
Geitenvlees
Als we een koe laten slachten gaat er vaak ook een geit mee naar de slager. De bokjes van onze boergeiten worden geslacht als ze een maand of 9 zijn. Dat vlees is als pakket van 3 kg te koop
Zo´n pakket bestaat bijvoorbeeld uit 5 pakjes met boutjes, 3 pakjes met koteletjes, 2 pakjes met spareribs en een pakje gehakt. Alle pakjes wegen ongeveer 300 g.
Veelgestelde vragen
Hoe wordt het vlees verpakt?
Het vlees wordt verpakt in 2-persoons porties. Op de verpakking staat wat er in zit en hoeveel de portie weegt. Ook staat er op de verpakking een suggestie over hoe je het vlees kunt bereiden.
Hoe kan ik het vles het beste bewaren?
Als je vlees bij ons koopt krijg je het pakket ingevroren aangeleverd. Hoe lang je het vlees kan bewaren hangt af van de vriestemperatuur van je vriezer. In een vriesvak van de koelkast kan het vlees ongeveer 2 tot 3 maanden bewaart worden. In een vriezer die -18 graden celsius koelt kan het vlees zeker 1 jaar worden bewaard.
Hoe veel ruimte neemt een vlaaspakket in?
Een 10kg pakket past net in de de lade van een gemiddelde vriezer. Hiermee bedoelen we dus zeker niet een vriesvak, maar echt uitneembare lade.
Hoe kan ik vlees bestellen?
Wil je ook genieten van ons Overijssels rundvlees? Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en te horen wanneer de vleespakketten beschikbaar komen. Als je vragen of opmerkingen hebt, stuur ons een bericht om je vragen beantwoord te krijgen.
Afhalen
Als er koeien naar de slager gaan en er nieuwe vleespakketten beschikbaar zijn laten we dat weten via de nieuwsbrief. Er is dan op een zaterdag de mogelijkheid om de pakketten af te halen bij Kromholt in Nijverdal. Bestellen en afrekenen kan via iDeal.
Als er verder producten beschikbaar zijn staan die in de webshop, daar kun je ze bestellen en afrekenen met iDeal. Je kunt ze vervolgens op de boerderij afhalen. Liefst op een woensdag tussen 14 en 20 uur, op een andere dag kan ook op afspraak, door even te bellen met Anke en Harry.